Hallå där

”Hela organisationen måste genomsyras”

Lisabet Wieslander

Hon introducerar magnetmodellen på äldreboenden. Foto: Anna-Clara Eriksson

Hallå där Lisabet Wieslander, doktorand inom välfärdsteknik på Mittuniversitetet som är med och inför magnetmodellen på två äldreboenden i Sundsvall kommun.

Text: Tim Andersson

Varför gör ni det här?

– Idén är att vi ska lära oss modellen, se vilka delar som är relevanta och sedan testa och utvärdera dem. Man har ju forskat mycket på modellen och den har visat sig ha bra effekt, men den är inte testad i kommunal äldreomsorg tidigare. Vi har dock samma problem som regionerna: många sjuksköterskor lämnar och det är svårt att rekrytera.

Är det bakgrunden till satsningen: att kommunen vill behålla och rekrytera fler sjuksköterskor?

– Ja, det här är ett handgripligt sätt för oss att se vad vi behöver göra för att bli en mer attraktiv arbetsgivare i Sundsvalls kommun. Modellen handlar ju mycket om att sjuksköterskorna ska få vara med och bestämma, på alla nivåer.

Vad kommer magnetmodellen att innebära för sjuksköterskorna på de här boendena?

– Förhoppningsvis att de känner att de blir mer lyssnade på, och att de får vara med om att skapa en bättre arbetsplats.

Hur långt har ni kommit?

– Vi har börjat under hösten och gjort den så kallade ”GAP-analysen”, vilken är det första steget mot att bli en magnetorganisation. Där kartlägger man verksamheten för att se hur långt ifrån modellen man är och vad som behöver stärkas. Det vi håller på med nu är att intervjua sjuksköterskor och samla in forskningsdata. Sedan ska vi bilda så kallade ”magnet-team” med några sjuksköterskor på varje boende. De ska få vara med och ta fram en projektplan över vad som behöver förbättras och prioritera i vilken ordning.

Vilka förbättringar är det som personalen vill se?

– Vi har inte sammanställt det än, men vi har redan börjat få en hel del inspel och insikter, och det har vuxit fram en bild. Det handlar mycket om att få kompetensutveckling och ett bättre teamarbete. Man känner sig kanske rätt ensam som sjuksköterska i kommunen, och att då få komma närmare och jobba tillsammans både med undersköterskor och andra är viktigt.

Finns det några särskilda utmaningar?

– Det här projektet är ganska litet. Vi tittar bara på två äldreboenden, men det finns ju många fler i Sundsvalls kommun. Modellen påpekar egentligen att hela organisationen måste genomsyras för att få riktigt genomslag. Man ska till exempel ha en chefssjuksköterska i högsta ledningen. Det kanske vi inte lyckas implementera under det här projektet, men det här är ett första steg.

Publiceringsdatum: