Nummer 6/2018

Hämta kraften i förändringen!

Det här är en sammanfattning av artikeln. Den fullständiga texten finns i tidningen. Tidningen ingår i medlemskapet i Svensk sjuksköterskeförening. Du kan också prenumerera på tidningen.

Om ni vill ha förändring i vården, ta avstamp i det som skaver – en situation ni vill förändra. Hämta kraften där. Med de orden brukar nyblivna professorn Helle Wijk uppmana studenterna. Själv hittar hon sin lust just där: i viljan till förändring.

Hon väckte uppmärksamhet med sin avhandling om behovet av färg och kontraster i miljön för personer med demens redan 2001. Med sin forskning har Helle Wijk ökat medvetenheten om miljöns inflytande på vårdkvaliteten och fått en rad priser för sitt arbete.

Nu använder hon sin kunskap för att vara med och skapa framtidens vårdmiljöer i hela livsspannet, för den födande kvinnan på förlossningen till patienter med långa behandlingar inom rättspsykiatri. Och för att skapa stödjande miljöer för personal och sjuksköterskestudenter.

Ibland får hon frågan hur hon får ihop alla sina uppdrag: Är det inte splittrat att undervisa, driva förändringsarbeten i vården och samtidigt forska?
– Tvärtom, säger Helle Wijk. Det är sammanhangen som gör jobbet lustfullt, eftersom allt hör ihop. Genom de olika uppdragen får jag möjlighet att påverka utbildningen av studenter, delta i förändringsarbetet i vården och se resultat i ny forskning.

Om artikeln
Av Pia Vingros
Publicerad i Omvårdnadsmagasinet nr 6/18 sid 6–8