Nummer 6/2016

Nå ut med ditt budskap

201606sid22.jpg

Forskare har ett stort ansvar för att själva berätta om sina resultat, men hur gör man för att få fram sitt budskap så att andra verkligen orkar lyssna? Hur trollbinder man sina åhörare på kort tid, så att både resultat, metoder och användbarhet kommer fram? Det är kunskap som du har nytta av även när du ska presentera ett projekt eller få med dig kollegorna i en satsning.

Anders Sahlman på organisationen Vetenskap & Allmänhet coachar forskare som vill att andra ska förstå och bli riktigt intresserade av det de har kommit fram till, oavsett om de ska tala inför en grupp kollegor, vill spela in ett TED-talk eller ska vara med på en konferens. Detsamma gäller förstås om du ska berätta om ett projekt i din arbetsgrupp eller presentera ett förslag för dina chefer.

Det gäller att ha ett tydligt budskap, ett intressant sätt att visa sina resultat på och en historia som berör åhörarna. Dessutom är det inte fel med det som Anders Sahlman själv också kan bidra med i sin coachning – en stå uppkomikers tajming.

Men att nå ut med forskningsresultat handlar också om andra saker, som förtroende, att de som lyssnar faktiskt förväntar sig att att det som sägs är sant, betonar Anders Sahlman.


Om artikeln
Av Sara Bergqvist Månsson
Publicerad i Omvårdnadsmagasinet nr 6/16 sid 22–24

Det här är en sammanfattning av artikeln. Den fullständiga texten finns i tidningen. Tidningen ingår i medlemskapet i Svensk sjuksköterskeförening. Du kan också prenumerera på tidningen.