Nummer 6/2011

När regnbågen grånar

OM201106sid12.jpg
Den fullständiga texten finns i papperstidningen. Här följer ett sammandrag.

Oförstående vårdpersonal och homofobiska medboende. Det riskerar homo- och bisexuella äldre att möta i äldrevården. I takt med att regnbågen grånar flyttar allt fler samkönade par till äldreboenden. Men det finns många som döljer sin sexuella läggning. Som sjuksköterska gäller det att vara öppen i sitt bemötande.

En som vet mycket om det är Mats Christiansen. Han doktorerar vid University of California i San Fransisco i USA på äldre hbt-personers nätverk och ska tala om hbt inom äldrevården på Lust- och kunskapsdagarna i mars nästa år.

Eftersom kunskapen om äldre hbt-personer är närmast obefintlig inom äldreomsorgen kan flytten till ett äldreboende innebära att de äldre tvingas återgå till ett liv där de måste ljuga om sin sexuella läggning, menar han.

Därför är det viktigt att personalen lär sig mer om hbt-frågor, men också att de är flexibla i sitt bemötande. Den som är i 80-årsåldern bär med sig helt andra erfarenheter än den som är 65 och kämpade öppet för sin rätt i under revoltåren i slutet av 1960-talet. Särskilt viktigt är det att vara uppmärksam på att hbt-personer har större risk än andra att drabbas av psykisk ohälsa.

Vad kan sjuksköterskor då göra? Vara öppna i sina frågor och kommentarer, är Mats Christiansens svar. Man behöver inte fråga om en mans fru. Det går lika bra att fråga vem han har levt med och hur han har bott. Det är också viktigt att personalen funderar igenom sina egna fördomar. Hur hanterar de till exempel en förälskelse mellan två män eller två kvinnor?


Om artikeln
Av Åsa Bolmstedt
Publicerad i Omvårdnadsmagasinet nr 6/11 sid 12–13