Nummer 6/2011

Egna knep räddar magen

OM201106sid8b.jpg
Den fullständiga texten finns i papperstidningen. Här följer ett sammandrag.

Egenvård är räddningen för personer som har långvariga mag-tarmbesvär utan att det finns någon bakomliggande orsak till symtomen. Men sjuksköterskor skulle kunna få en ny specialitet och hjälpa patientgruppen. Det visar Kerstin Stake- Nilssons doktorsavhandling.

Många patienter som lider av problem med sura uppstötningar, magont, illamående, förstoppning och andra typer av mag-tarmproblem får aldrig en diagnos. Läkaren hittar ingen orsak till deras besvär.

Det innebär att patienterna lever med problemen i många år. Avhandlingen visar att de flesta patienterna i studien hade tre fyra symtom trots att det hade gått 18 år sedan de först drabbades.

Det är ett svårt handikapp och många skäms över sina symtom. Problemen kan försätta dem i mycket pinsamma situationer, med oväntade diarréer, rapar och pruttar.

Men de flesta har också hittat egna knep för att hålla magen i form, vilket är en viktig del i avhandlingen. Huskurerna gör dem bättre och ibland symtomfria.

Det kan handla om knep som är mer eller mindre svåra att komma på, men som också ibland visar sig ha en vetenskaplig förklaring. Många patienter utgår från sitt eget skafferi och tar vid behov till exempel kolsyrat vatten med grädde, kaffe med smör, banan i förebyggande syfte eller bikarbonat.

För andra kan det hjälpa med avspänningsövningar, kroppsmassage eller promenader.


Om artikeln
Av Lillemor Lagerdahl
Publicerad i Omvårdnadsmagasinet nr 6/11 sid 8–11