Nummer 5/2012

Frasse – vårdhund på remiss

OM201205sid16.jpg
Den fullständiga texten finns i papperstidningen. Här följer ett sammandrag.

Frasse är utbildad vårdhund och jobbar på remiss tillsammans med sin förare och matte, sjuksköterskan Zonita Ödling. Just idag träffar han äldre på demensboendet Sidensjögården utanför Örnsköldsvik och deltar i språkträning, fysisk träning och meningsskapande relationer.

Resultaten är häpnadsväckande och remitterande sjuksköterska skulle helst se att Frasse och Zonita hade en fast placering på boendet.

I det här reportaget kan du läsa om Frasses möte med Herta Östman som har en demenssjukdom och har tappat det mesta av sitt tal. Men när hon träffar Frasse kommer orden i en begriplig följd. Och promenaderna blir längre.

Frasse inspirerar också på andra sätt. Hilda Edin har även hon fått Frasse på remiss. När hon kan hjälpa till att träna Frasse på att följa kommandon som ”sitt”, ”backa” och ”ligg”, blir hennes dag mer meningsfull och hon har inte längre lika svårt att komma upp ur sängen. Hon går runt i rummet, gömmer bollen för Frasse och som avslutning får de vila båda två i Hildas säng.

Frasse och hans förare sjuksköterskan Zonita Ödling är båda utbildade av Vårdhundskolan och jobbar nu en stor del av sin tid inom vården. Remiss till arbetet med vårdhund skrivs av legitimerad personal. Frasse har också arbetat med andra patientgrupper, bland annat inom den palliativa vården.

Inom Örnsköldsvik finns ytterligare en terapihund med förare. De arbetar framför allt på demensboenden i innerstan.


Om artikeln
Av Camilla Andersson
Publicerad i Omvårdnadsmagasinet nr 5/12 sid 16–19