nr 04, årgång 2007

LEDARE

FORSKNING

 • Distriktssköterskan har blivit läkarens förlängda arm

  Distriktssköterskornas yrkesroll har förändrats. Det visar en avhandling av Ann-Charlott Lindström. De har svårt att hävda sin position i organisationen, liknar sin yrkesvardag vid ett ingenmansland och beskriver framtiden som oviss.
 • Kronisk sorg vanligt för MS-sjuk

  MS-sjuka drabbas ofta av kronisk sorg när de förlorar fysiska funktioner. I sin avhandling visar Ann-Kristin Isaksson att de flesta hittar en strategi för att klara vardagen, men att även de med ganska måttliga symtom har en mycket besvärlig vardag.
 • Ojämlik rehabilitering för dementa med höftfraktur

  En höftfraktur är en allvarlig men också mycket vanlig skada bland de allra äldsta. Många har svårt att få tillbaka samma rörlighet efteråt men rehabilitering är ändå möjlig. Om den erbjuds. Så är det inte alltid, visar Ann-Marie Rydholm Hedmans avhandling.
 • Närstående till strokepatienter riskerar sin psykiska hälsa

  Strokevården bygger idag på att en partner, eller andra nära anhöriga i hemmet, ska ta hand om patienten när det är dags att återvända hem från sjukhuset. Ingen frågar om de vill eller kan, och sjukvården erbjuder sällan något psykologiskt stöd till de närstående visar Åsa Franzén-Dahlin i en avhandling.
 • Hopp och förtvivlan vid obotlig cancer

  Livsåskådningsfrågor är viktiga för patienter med obotlig cancer och deras anhöriga, visar sjuksköterskan Jeanette Winterling i sin avhandling. Vårdpersonal borde bli bättre på att fånga upp dem direkt efter diagnosen. Många patienter som har övervunnit cancern också behöver extra stöd från hälso- och sjukvården.

PORTRÄTT

 • … ett moget ledarskap i en tuff och krävande miljö …

  Malin Lotterberg är sjuksköterska på landets största rättspsykiatriska klinik, doktorand och jobbar extra på ett sjukhem för att upprätthålla sina somatiska kunskaper. I våras fick hon kungens nyinstiftade pris för ungt ledarskap.

REPORTAGE

 • Teknik och omvårdnad

  Röntgensjuksköterskornas yrke är i stark utveckling. De utför allt mer kvalificerade uppgifter och med allt mer avancerad teknik. Den stora utmaningen är att kombinera tekniken med god omvårdnad, menar universitetsadjunkt Bodil Andersson.
 • Diskussion om värdegrunder ledde till stort förändringsarbete

  När personalen på Piteå Älvdals sjukhus började prata om värdegrunder i arbetet, började ett stort och mycket praktiskt inriktat förändringsarbete. Det handlar om små och stora frågor som att inte skvallra vid fikabordet, förbättra sekretessen och att högst personligt ta ansvar för en god kommunikation i mötet med patienter och anhöriga.
 • ”Vi tar över allt fler läkaruppgifter”

  Röntgensjuksköterskorna på Universitetssjukhuset i Malmö (UMAS) tar över allt fler doktorsuppgifter, säger röntgensjuksköterskan Eva Undrén.
 • Ny rapport om utbildningarna – Ris och ros från studenterna

  Två av tre sjuksköterskestudenter som går sista året känner sig väl förberedda för sitt kommande yrkesliv, visar en ny studie. Samtidigt får flera utbildningar som helhet kritik.