nr 03, årgång 2005

FORSKNING

 • Rädsla dominerar homosexualitet i vården

  Det finns mycket rädsla när det gäller homosexualitet i vården konstaterar Gerd Röndahl gång på gång i sin avhandling "Heteronormativitet i vården". Alla är rädda, vårdpersonalen för att säga och göra fel och för att inte vara professionell och patienterna och deras anhöriga för att möta negativa reaktioner.
 • ACTION hjälper äldre och anhörigvårdare

  Lennart Magnusson har genom sin avhandling slagit hål på myten om att äldre människor har svårt att ta till sig ny teknik. De anhörigvårdare som varit med och designat programmet ACTION har både fått en större livskvalitet och fler sociala kontakter än tidigare.
 • Ventilator hemma - att få kraften och livet tillbaka

  Livet börjar och slutar med ett andetag. Att plötsligt bli beroende av en ventilator, en respirator för hemmabruk,för att överleva väcker existentiella tankar om glädje och mening i livet men också om dödsångest, oro och rädsla. Det är känslor som vårdpersonal kan hjälpa patienten att hantera och leva igenom. Men bristen på förståelse och kunskap orsakar onödigt lidande, visar berättelser från patienter. Hemvården behöver ge sina anställda mer utbildning och handledning, anser läraren och vårdforskaren Berit Lindahl vid Högskolan i Borås i en ny avhandling.
 • Strokepatienter - en bortglömd grupp

  I Sverige drabbas 25 000 - 30 000 personer av stroke varje år och stroke är den vanligaste orsaker till invaliditet. Denna grupp är den som har flest vårddagar på svenska sjukhus. Trots att strokepatienter utgör en fjärdedel av dem som vårdas på sjukhem menar Suzanne Kumlien att det är en bortglömd grupp.

PORTRÄTT

 • Den mordiska sjuksköterskan

  På nätterna är sjuksköterska på lungkliniken på Örebro universitetssjukhus. På dagarna skriver hon om mord och andra hemskheter. Trots att Anna Jansson är en av våra nya deckardrottningar står hon med ena benet kvar i sjuksköterskeyrket.

REPORTAGE

 • "Mina Svärmarfjärilar"

  Utdrag ur "Kaprifolen bjuder ut sig mot kvällen" av den pensionerade sjuksköterskan Ann-Britt Bengtsson från Ljungskile
 • På praktik i Gambia. Kliniska bedömningar ersätter teknik.

  Vad skulle hända om alla telefoner och datorer försvann? Om det inte fanns termometrar, urinstickor och blodglukosmätare på vårdcentralen? Distriktssköterskan Christina Dehnisch Ellström och sjuksköterskan Eva Hallquist har blickat in i en vårdmiljö fjärran den svenska. - Sjuksköterskorna i Gambia klarar många bedömningar enbart med sina händer och sinnen, konstaterar de.
 • Humor - ett effektivt verktyg i omvårdnaden

  Humor är en ganska allvarlig historia. Rätt brukad kan den vara bättre än medicin och ett effektivt verkyg i omvårdnaden. Det menar Henny Olsson, professor emerita i omvårdnadsforskning. Hon ser också humorn som en självklar del av ledarskapet och ett utmärkt kitt i arbetsgruppen.

KRÖNIKA