Nummer 2/2012

Ta ansvar för tånaglarna!

OM201202sid34.jpg
Den fullständiga texten finns i papperstidningen. Här följer ett sammandrag.

Nu ska myten avlivas! Enligt Socialstyrelsen får sjuksköterskor faktiskt klippa patienternas tånaglar – oavsett om ryktet säger något annat.

Sjuksköterskan Louise Deshayes ställdes inför den knepiga situationen att en patient som hade problem med sina tånaglar inte fick hjälp. De växte flera centimeter utanför tån och gjorde det omöjligt att få på ett par skor. Därför kunde rehabiliteringen inte genomföras som den borde ha gjorts.

Ingen ville ta itu med problemet och det fanns en allmän uppfattning att bara fotvårdare fick ta hand om patienternas fötter. Något som blir problem för den som har ont om pengar.

Hon ilsknade till och vände sig till Socialstyrelsen för att få ett klart besked och svaret var entydigt. Det finns ingen författning eller skrift som säger att sjuksköterskor eller undersköterskor inte får klippa tånaglarna på sina patienter. Det är tvärt om anmärkningsvärt om personalen negligerar patienternas fötter och tånaglar.

Även Birgitta Wedahl, kanslichef på Svensk sjuksköterskeförening betonar sjuksköterskornas vårdansvar för hela människan.


Om artikeln
Av Pia Hellsing
Publicerad i Omvårdnadsmagasinet nr 2/12, sid 34