Nummer 1/2018

Stor satsning på omvårdnad

Det här är en sammanfattning av artikeln. Den fullständiga texten finns i tidningen. Tidningen ingår i medlemskapet i Svensk sjuksköterskeförening. Du kan också prenumerera på tidningen.

Nu drar Svensk sjuksköterskeförenings stora satsning på att lyfta fram omvårdnadens betydelse igång. Under två år kommer sjuksköterskor, politiker, beslutsfattare och allmänhet få ta del av information, aktiviteter och debatter som gör sjuksköterskors kompetens synlig.

Vi behöver lyfta fram det fantastiska arbete som Sveriges sjuksköterskor gör och hur viktig omvårdnaden är för en hög kvalitet i vården med stor säkerhet för patienterna, säger Ami Hommel, ordförande i Svensk sjuksköterskeförening. Därför har föreningens stämma avsatt fem miljoner kronor till en kommunikationsinsats som på ett enkelt och tydligt sätt ska berätta varför omvårdnad är så viktigt.

Budskapet och namnet på satsningen är ”Svensk sjukvård behöver omvårdnad” och pågår inför, under och efter valet 2018.

– Vi sjuksköterskor vet vad omvårdnad betyder, fortsätter Ami Hommel, men beslutsfattare och allmänhet behöver också förstå omvårdnadens roll för en säker vård och konsekvenserna av att minska antalet sjuksköterskor inom vården.

Satsningen på att lyfta fram omvårdnadens och sjuksköterskors betydelse kommer att ske på många sätt, bland annat i debattartiklar och förhoppningsvis i TV-soffor och andra debattfora.

– Men vi ska också ut i landet och berätta om allt detta, säger Ami Hommel. Föreningen har precis köpt en husvagn som kommer att åka på turné till olika städer i landet.

Om artikeln
Av Sara Bergvist Månsson
Publicerad i Omvårdnadsmagasinet nr 1/18 sid 34