Matvanor

Hälsosamma matvanor karakteriseras av mycket grönsaker, baljväxter, frukt och bär, fullkornsprodukter, fisk, vegetabiliska fetter och magra mjölkprodukter samt låg konsumtion av salta eller söta livsmedel och drycker med tillsatt socker.

Våra matvanor påverkar risken att utveckla vissa folksjukdomar såsom fetma, hjärt-kärlsjukdom, typ 2-diabetes och vissa cancersjukdomar. Enligt Socialstyrelsens riktlinjer screenas för ohälsosamma matvanor genom att ställa fem frågor. Frågorna fångar in 20 procent av befolkningen som har betydande ohälsosamma matvanor.

  • Hur ofta äter du grönsaker?
  • Hur ofta äter du frukt?
  • Hur ofta äter du fisk?
  • Hur ofta äter du utrymmesmat (t.ex godis, läsk)?
  • Hur ofta äter du frukost?


Ohälsosamma matvanor ger en kraftigt förhöjd risk för sjukdom, sänkt livskvalitet och förtida död. Risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom kan minskas med 30-50 procent med mer frukt och grönsaker, fisk, fullkorn och bra fetter. Du som sjuksköterska kan påverka genom att erbjuda samtal om matvanor.

Socialstyrelsen ger kvalificerat rådgivande samtal högst prioritet men även enkla råd och rådgivande samtal kan göra skillnad. Att ställa frågor om matvanor kan göra personen uppmärksam på att matvanorna har betydelse för hälsan och för en eventuell sjukdom. Det är viktig att vi bibehåller vår professionella roll och inte låter personliga erfarenheter och åsikter påverka de råd vi ger.

Livsmedelsverkets fem kostråd som utgår från de Nordiska näringsrekommendationerna
(NNR 2012):

  • Ät mycket frukt och grönt – gärna 500 gram per dag!
  • Välj i första hand fullkorn när du äter bröd, flingor, gryn, pasta och ris!
  • Välj gärna nyckelhålsmärkt
    Ät fisk ofta - gärna 2-3 gånger i veckan!
    Byt till flytande margarin eller olja när du lagar mat!

VAD INNEBÄR NYCKELHÅLET?
För att få märka ett livsmedel med Nyckelhålet ska det uppfylla vissa regler. Reglerna handlar om salt, socker, kostfibrer, fullkorn och typ av fett. Eftersom olika livsmedelsgrupper innehåller olika sorters näring och i olika mängd skiljer sig kraven åt för varje grupp – flingor jämförs med flingor och korv med korv.

Filer tillgängliga för nedladdning
Ikon som illustrerar filtyp Filnamn Filstorlek Datum fil laddades upp
nordiska näringsrekommendationer.pdf Pdf, 2.1 MB. 2.1 MB 2020-09-10 10.34

Senast publicerad:

Som medlem tar du del av alla våra förmåner.