Foto från Sjuksköterskedagarna 2016

Att medverka på Sjuksköterskedagarna i Stockholm

Pernilla Rönntoft, specialistsjuksköterska inom äldrevård, medverkade under Sjuksköterskedagarna 2016 i egenskap av Queen Silvia Nursing Award-stipendiat.

Sjuksköterskedagarna med Svensk sjuksköterskeförening

Under 22-23 november hade jag äran att få delta i Sjuksköterskedagarna i Stockholm. Detta var även mitt sista uppdrag tillsammans med Svensk Sjuksköterskeförening under min tid som Queen Silvia Nursing Award-stipendiat, vilket såklart känns lite vemodig. Sammanfattningsvis kan sägas att jag under dessa dagar har precis som under VFU- konferensen i oktober fått ta del av inspirerande föreläsare, intressanta och aktuella ämnen på föreläsningar, ett hisnande framträdande av Cirkus Cirkör, orientalisk dans och yoga med Katarina Fischer samt goa samtal med såväl nya som gamla bekantskaper. För att nämna några saker. Helt enkelt två dagar fullmatade med matnyttig information, ny kunskap och nya kontakter som jag direkt kan ta med mig hem till min arbetsplats på Nissastrand i Halmstad.

När jag tittar tillbaks i programmet från Sjuksköterskedagarna så inser jag att på samma sätt som vi fått ta del av föreläsningar om personcentrerad vård och att se till den enskilde individens livsberättelse och önskemål när vården utformas så bjöds även deltagarna på en mängd olika ämnen och inriktningar vad gäller föreläsningar och posterutställningar. Genom detta smörgåsbord så kunde vi deltagare välja att frossa i det som intresserar oss och som vi anser vara viktigt för den egna personen, vilket jag tycker kan jämföras med personcentrerad vård.

Lyhördhet, lärdom och glädje

I min tidigare artikel valde jag att belysa tre punkter, dvs. lyhördet, lärdom och glädje. Även vid denna konferens kan dessa tre punkter appliceras då som tidigare nämnt Svensk sjuksköterskeförening lyssnar till sina deltagare och deras utvärderingar för att på så sätt utveckla konferensen från år till år. Lyhördet ses även i det breda utbudet på föreläsare och ämnen som konferensen bjöd på för att helt enkelt passa alla deltagares önskemål. Lärdom där vi fått ta del av föreläsningar med inriktningar som passar den enskilde sjuksköterskan och dennes verksamhet samt glädjen över att få umgås och delta i denna konferens och det efterföljande minglet på Clarion Sign Hotel. Men glädje även över att återigen bli så väl mottagen av Svensk sjuksköterskeförening och att ha fått träffa och arbeta tillsammans med sjusköterskestudenterna Andreas, Todd, Ida och Diana som bjöd på många goa skratt.

Men denna gång vill jag gärna göra ytterligare ett litet tillägg för att knyta ihop säcken och det är organisation.

Organisation

När jag nu haft tillfället att få vara med och hjälpa till vid dessa storkonferenser så slår det mig vilket väloljat hjul som ligger bakom och jag är verkligen imponerad över Svensk sjuksköterskeförenings planering och organisering som ligger till grunden för konferenserna. Imponerad över hur alla detaljer föll på plats och hur smidigt allt fungerade under konferensen från registrering, föreläsningar, posterutställningar, ljud och teknik samt varm mat och fika för ca 800 deltagare. En stor eloge till Er. Precis som Ami Hommel, ordförande vid Svensk sjuksköterskeförening sa i sitt avslutande tal: ”Ni är duktiga och ni borde klappa er på huvudet och ge er själva beröm”.

Slutligen

Avslutningsvis vill jag återigen tacka Ami, Birgitta, Ing-Marie, Alexandra, Jon, Philip, Anette, Christer, Liisa, Lina, Torie, Åsa, Inger och Anna på Svensk sjuksköterskeförening för denna tid. Stort tack för ert engagemang och jag hoppas verkligen att vi ses snart igen…

/Pernilla

 

Relaterad information

Queen Silvia Nursing Award 

Kvalitet i omvårdnad i centrum under Sjuksköterskedagarna

Sjuksköterskans ansvar för kvalitet i omvårdnad stod i centrum för årets upplaga av Svensk sjuksköterskeförenings konferens Sjuksköterskedagarna som ägde rum i Folkets hus, Stockholm.

Läs mer om Sjuksköterskedagarna 2016
Bild från Sjuksköterskedagarna