Bild på Lena Mårtensson, en av konferensens två fantastiska moderatorer.
Lena Mårtensson, en av konferensens två fantastiska moderatorer.

Fullt hus i Skövde på VFU-konferensen 2013

Den 13-14 november arrangerade Svensk sjuksköterskeförening i samverkan med Högskolan i Skövde årets konferens om verksamhetsförlagd utbildning med temat: Att stödja lärande. Konferensen samlade 600 personer som under två dagar utbytte erfarenheter om sjuksköterskestudenternas verksamhetsförlagda utbildning.

Konferensen inleddes med att Ania Willman, ordförande i Svensk sjuksköterskeförening, och Sigbritt Karlsson, rektor för Högskolan i Skövde, hälsade alla välkomna. Ania Willman tog i sitt inledningstal bland annat upp vikten av att vara medlem i sin professionella organisation.

Dagens huvudtalare Ingela Josefson använde sig av berättelsen som en brygga mellan teori och praktik. Det var en uppskattad föreläsning som även berörde begreppet intuition och mötets betydelse.

Kännetecknande för de två konferensdagarna var vikten av flera perspektiv och teamarbete för att stödja lärandet, men också flera exempel på kritiskt reflektion som verktyg.

De två moderatorerna Lena Mårtensson och Susanne Källerwald gjorde ett strålande jobb med att hålla ihop programmet och entuiasmera deltagarna.

Sjuksköterskestudenter från Högskolan i Skövde gjorde en otrolig insats som värdar med registrering, mikrofoner, Girl Child Education Fund-insamling och fanns hela tiden där om någon behövde hjälp eller information.

Rebecka Söderberg från Skaraborgs sjukhus bjöd pausgympa under dagarna, vilket uppskattades mycket av deltagarna.

Det blev härligt drag när 600 deltagare först minglade och därefter åt middag på Billingehus. Bandet Starboys gjorde succé med sin show och det var nästan, trots den fantastiska maten, svårt att sitta kvar i stolen när bandet drog fram sina gitarrer.

Mätta och belåtna fortsatte kvällen med dans till 60-talslåtar och trots den långa dagen så var dansgolvet fullpackat och låtönskningarna haglade in till killarna i bandet.

Den andra konferensdagen startade upp lugnt och stillsamt med skönsjungande elever och lärare vid Gymnasium Skövde, ES-musik.

Dagen innehåll programpunkter med många goda exempel på lärande och handledarens betydelse. Som arrangörer tycker vi att det var extra spännande med så många nya deltagare. Utställningen besöktes flitigt av entusiastiska deltagare som förhoppningsvis fick lite fika i sig också.

Konferensen avslutades med att magikern Michael Halvarsson fick hela Billingehus att skratta gott. Deltagarnas hundralappar och klockor försvann på löpande band men kom turligt nog tillbaka.

Efter denna magiska avslutning lämnade deltagarna Billingehus med stora leenden och nya erfarenheter.

Under konferensen pågick en insamling till Girl Child Education Fund och som inbringade 6 747 kronor. Fonden stödjer utbildningen för döttrar till afrikanska sjuksköterskor som dött i hiv/aids.

Svensk sjuksköterskeförening uppmanade dessutom deltagarna att bidra till de etablerade organisationerna för hjälp till de katastrofdrabbade i Filippinska övärlden.

Vi tecknar redan nu ner datumen för nästa års konferens i Malmö den 14-15 oktober. Anmälan och program läggs i vanlig ordning upp på Svensk sjuksköterskeförenings hemsida i mitten av augusti 2014.

Presentationer från konferensen

Didaktiskastrategier i en ny sjuksköterskeutbildning (pdf, öppnas i nytt fönster)
Förbättra med hjälp av data från natioenlla kvalitetesregister (pdf,öppnas i nytt fönster)
Peer learning - en pedagogisk modell för sjuksköterskestuderande i psykiatrisk vård (pdf,öppnas i nytt fönster)
Reflekterande handledning i omvårdnad (pdf,öppnas i nytt fönster)
Resultat från LUST-studien Nyexaminerade sjuksköterskors (pdf,öppnas i nytt fönster)
Stöd för handledare och student i lärande - pres. av ett arbetssätt (pdf,öppnas i nytt fönster)
Vägen till en god och stödjande lärandemiljö (pdf,öppnas i nytt fönster)

Program och sammanfattning

VFU-program 2013 (pdf, öppnas i nytt fönster)
Sammanfattning av presentationer från VFU 2013 (pdf, öppnas i nytt fönster)