Återblick VFU-konferensen 2021

Den 28 april 2021 var det så åter dags för Svensk sjuksköterskeförenings konferens om verksamhetsförlagd utbildning, VFU21 med temat Simulering – när, var, hur.

750 förväntansfulla deltagare var föranmälda och dagen började med att Svensk sjuksköterskeförenings ordförande Ami Hommel och Ing-Marie Moegelin, sakkunnig i utbildnings- och äldrefrågor hälsade alla välkomna.

Det var en mycket efterlängtad VFU-konferens som i år var digital och sändes från en studio i hjärtat av Stockholm. Moderatorn, omvärldsbevakaren och kulturantropologen Anna Frankzén Starrin ledde oss genom dagen. Anna lärde oss även om skillnaderna mellan fluga, mode och trend, megatrender och samhällstyper i sin mycket intressanta föreläsning Vad påverkar beteenden - om digitalisering och megatrender.

Alla konferensdeltagare kunde under dagen interagera vid seminariet genom en chattfunktion, vilket var uppskattat och skapade delaktighet. Det ställdes även flera frågor till deltagarna att ta ställning till, för att skapa ett så levande evenemang som möjligt.

Röstning VFU 2021

Oili Dahl, vice ordf. Svensk sjuksköterskeförening
och Nadja Ståhl, ordf. Vårdförbundet student

Diskussion varvat med filmade inslag

Konferensens föreläsningar varvades filmade inslag om simulering från flera av landets lärosäten och kommunal verksamhet i Norge med intressanta diskussioner.
Under hela dagen deltog Elisabeth Carlson (Malmö Universitet), Karin Jonsson (Umeå universitet), Oili Dahl, (Svensk sjuksköterskeförening/ Karolinska universitetssjukhuset), Per Olofsson (Laerdal) och Nadja Ståhl (Vårdförbundet Student) i en expertpanel från scenen.

panel front VFU 2021
panel högersida VFU 2021

Expertpanelen ur olika vinklar

Katherine Websters och Adam Hviids - The effectivness if teaching holistically safe care during a standaridzied patient simulation och Petra Lilja Anderssons och Stefan Aregger Lundhs - Simuleringens oändliga möjligheter tog oss med för en inblick i olika möjligheter till verksamhetsförlagd utbildning.

Vi fick också se flera filmade inslag från Umeå universitet och även inslaget IPS Stroke - en interprofessionell simulering presenterat av Simon Tidén, ett filmat inslag med Eva Linnerud och Line Hurup Thomsen – Simulering i kommunen (Norge), Marcus Gustafsson och Kicki Petersén visade - Natt på kliniskt träningscentrum och Nina Aakre – Traumadag för sjuksköterskestudenter.

Föreläsningar

Dagen bjöd även på en rad intressanta föreläsningar. Elisabeth Carlsons föreläsning - Simulering och vägen till professioell kompetens, Magnus Berndtzons föreläsning - Klinisk simulering tar fram ditt och teamets bästa!, Michael Sautter - Simulering som pedagogisk metod - möjligheter och begränsningar och slutligen en föreläsning med Oili Dahl - Onboarding IVA - vad behövs i framtiden.

Oili Dahl föreläser VFU 2021

Oili Dahl, vice ordf. Svensk Sjuksköterskeförening

Karin Jonsson berättade om sin forskning Att veta vad som pågår - situationsmedvetenhet och teamprestation i interprofessionella team och i ett samtal med Nadja Ståhl fick vi höra om Studenternas syn på simulering. Vi fick även en inspirationsföreläsning med Hannes Sjöblad - Innovationsresan med Hannes.

Hannes Sjöblad och Anna Frankzén Starrin

Hannes Sjöblad och Anna Frankzén Starrin

Girl Child Education Fund

Vid VFU-konferensen är det återkommande att samla in pengar till Girl Child Education Fund. Insamlingarna bidrar till skolgången för föräldralösa döttrar till sjuksköterskor i Kenya, Swaziland, Uganda och Zambia. I år samlade vi in 24 000 kronor och istället för gåvor till medverkande så skänktes 10.000 kronor till Girl Child Education Fund.

Underhållning

Årets underhållare slog rekord i uppskattning och när Lasse Åbergs band Jazzakuten spelade några av sina jazziga hits mellan föreläsningarna gav det dansfeeling.

Lasse Åberg och Jazzakuten

Bröderna Gustaf och Viktor Norén skapade en välbehövlig paus med låten Walk with you, ett musikaliskt avtryck som gav åhörarna gåshud.

Viktor och Gustaf Norén

Viktor och Gustaf Norén

Dagen avslutades av att gruppen The Mamas sedan sjöng sin lovsång till sjuksköterskor för alla insatser inom vården.

The Mamas

The Mamas foto: Anna-Lena Ahlström

Vi vill från Svensk sjuksköterskeförening med detta skicka ett stort tack till alla medverkande, utställare och deltagare som gjorde dagen möjlig och som bidrog till att konferensen blev precis så bra som vi hoppats på.

Vill du läsa mer om dagens talare eller program i sin helhet så gå in här:
VFU-konferens 2021

Publiceringsdatum:

Som medlem tar du del av alla våra förmåner.