Fotografi på Elisabeth Strandberg, sakkunig i e-hälsofrågor, Svensk sjuksköterskeförening
Elisabeth Strandberg, sakkunig i e-hälsofrågor, Svensk sjuksköterskeförening

Nationella eHälsodagen

Svensk sjuksköterskeförening lyfte bland annat etiska aspekter på e-hälsa och nationellt fackspråk under Nationella eHälsodagen, som är regeringens och berörda myndigheters årliga konferens om e-hälsa. Dagen, som ägde rum den 22 oktober på Münchenbryggeriet i Stockholm, samlade nästan tusen deltagare.

Deltagarna bestod av experter, beslutsfattare och vård- och omsorgspersonal från hela landet – alla med ett stort intresse för e-hälsofrågor.

Svensk sjuksköterskeförening deltog i det inledande scenprogrammet med plats i ”Heta stolen”, tillsammans med eHälsomyndighetens generaldirektör Torsten Håkansta och Patrik Sundström som är samordnare för e-hälsa på SKL (Sveriges kommuner och Landsting).
Referat från ”Heta stolen” kan läsas på eHälsodagens hemsida.

Svensk sjuksköterskeförening framförde bland annat:

  • att de etiska aspekterna måste finnas med och diskuteras när e-hälsa införs
  • att det nationella fackspråket utvecklas med heltäckande termer för omvårdnadsområdet
  • att omvårdnadsinformation måste finns med i NPÖ (Nationella Patientöversikten) och i patientens journal på nätet.


Hela intervjun finns också att lyssna på via webb-tv. Klicka på bilden längst upp till vänster och scrolla cirka 25 minuter in i filmen för att se Svensk sjuksköterskeförenings inslag.

Svensk sjuksköterskeförening deltog även i programmet ”Svar Direkt” under Etik & juridik samt Gemensam informationsstruktur.