Ordförande har ordet

Till varje nummer av SMÄRTA skriver våran ordförande en liten spalt om nyheter och intressanta tankar.

SMÄRTA nr 1 2019

Ett år som ordförande. Spännande, lärorikt, nervöst, utmanande och väldigt roligt! Inser hur många vi är som är nyfikna och har frågor på smärta och smärtbehandling då det ibland varit massor med mejl att besvara, vilket såklart är väldigt roligt och inspirerande! Vill uppmana er alla att har ni frågor, funderingar och/eller tankar, tveka inte. Ta kontakt med någon av oss i styrelsen. Ungefär en månad har passerat sedan våran årliga nationella smärtkonferens. Där vi vid årsmötet tackade av våran redaktör Marita Henningsson och hälsar därmed dig Linda Klintenberg varmt välkommen! Är det du, eller har du någon som kan tänkas vilja vara en del av SSOS styrelse, tveka inte – kontakta någon i valberedningen!

Efter många år där vi haft utbildning som ett flytande sorl genom konferenserna där vi varit överens om att det behövs. Men aldrig riktigt kommit fram till: hur? Så fick denna konferens en hel eftermiddag på just fokus: utbildning. Det var en väldigt spännande och givande eftermiddag. Jag tror aldrig det varit så högt i tak och många frågor samt diskussioner som under den eftermiddagen. Samt att med hjälp av Mia Berg som pratade om den så kallade ”Uppsalamodellen” startade hon också upp minglet med lite diskussionsämnen som fick vara grunden för samtalen under kvällen.

Vi hade tyvärr färre deltagare än vanligt, men jag vill tacka er som var där, ni gjorde den till sitt allra bästa! Vi väljer dock att se det positivt, då det är fullt till vår samarbetsutbildning med Grünenthal, där deltagarna får en bra grund vad gäller smärta och smärtbehandling, samt medlemskap till vår förening SSOS (om man inte redan är det). Sedan blir den naturliga klivet för vidareutveckling förhoppningsvis deltagande vid nästa års Nationella Smärtkonferens.

Ha en fortsatt härlig vår och njut av sommaren!

Vänligen Anna Unneby, Ordförande

 

SMÄRTA nr 4 2018

…och helt plötsligt blev de vintermånad! Svenskt Smärtforum kändes så långt borta sist jag skrev, advent och lussekatter likaså men nu är det förbi och resterande står på glänt. Många hittade upp till Umeå på Svenskt Smärtforum, och många av er sjuksköterskor hittade till vårat eget möte på fredagsmorgon. Det blev mest en informationsträff som sedan stannade vid ett ämne. Utbildning och Smärta. Det finns tyvärr idag inte en specialistutbildning i smärta, alternativet som jag ser det är att läsa fristående kurser. Inom styrelsen har det sen en tid tillbaka utformats en grupp som till viss del består av externa smärtsjuksköterskor som skall arbeta med kompetensbeskrivningen. Den kommer bland annat kunna fungera som ett underlag i hopp om att det någon gång kan utformas en ny specialistutbildning men också som en bra grund för vilken kompetens en smärtsjuksköterska skall besitta. Det är ett stort jobb som skall göras och vi får med all respekt ha tålamod med detta. Trots avsaknaden vad gäller en specialistutbildning idag, så blir jag glad och känner mig hoppfull då jag senaste månaderna erhållit flertal mejl om förfrågningar om specialistutbildning i smärta och hur man kan skaffa sig mer kunskap inom området! För sin egen och verksamhetens skull, men även i det långa loppet för en rimlig löneutveckling. Det finns ett antal kurser med fokus på smärta – problemet är att de är ytterst få som är möjliga att läsa på distans. I väntan på en specialistutbildning, kan inte universiteten och högskolorna se över sina kurser och ändra till distanskurser? Det skulle göra att vi kunde bredda kompetensen över hela landet på ett helt annat sätt. Slutligen, för er som inte tog er till Umeå och vill ta del av föreläsningarna, så finns dessa på Svenskt Smärtforums hemsida.

 

SMÄRTA nr 2-3 2018

Det slår en ibland, att tiderna förändras. Den förändringen har nu skett i Styrelsen. Vi tackade av 2 trogna styrelsemedlemmar i form av våran sekreterare Inger Jonsson och Ordförande Mona Lindblad. Kan inte nog beskriva hur mycket ni gjort för den trygghet som SSOS styrelse stått för. Såklart inte att förglömma den rutin som finns kvar och som också då får blandas upp med friska fläktar i form av Synnöve Lott och Martina Westman. Varmt Välkomna! Så också den förändringen att istället för Mona blev nu jag, Anna Unneby invald som ordförande. Ju närmare årsmötet jag kom så insåg jag hur nytt, spännande och lite lagom skräckblandad förtjusning som de innebär. Men åter till att de faktiskt finns bra rutin kvar i styrelsen så känner jag en trygghet över uppdraget. Och sedan såklart en trygghet gentemot er medlemmar – gamla som nya! Ni är alltid välkomna med förslag på förbättringsområden, önskemål och inte minst till förslag till ämnen i tidningen!

Årets Nationella Smärtkonferens är gjord, varje år är det så spännande att höra era erfarenheter, frågor och förbättringsområden. Jag hoppas kunna utveckla den delen till nästa års konferens. Vi är stolta att kunna återuppta den uppskattade 2-dagars smärtutbildningen med start till hösten 2018 i Stockholm, denna gång i samarbete med Grünenthal. Håll utkik på hemsidan och facebook! Sedan hoppas jag träffa många av er på Svenskt Smärtforum, välkomna upp till oss i Umeå 18-19/10.