Danska ÖNH-dagarna vid Kolding, mars 2015

Eva Hjelm hade förmånen att delta hos vår systerförening, FS 25, vid deras årliga ÖNH-dagar i mars 2015. Den danska sjuksköterskeföreningen träffas varje år i staden Kolding på östra Jylland.

 

”Nationale symposium för ÖNH-sygeplejersker”

Jag skulle flyga ner till Kolding i Danmark på torsdag eftermiddag eftersom symposiet började tidigt på fredag morgon. Jag sitter och väntar på att det ska komma ett mail från SAS som välkomnar mig att checka in. Jag väntar och tittar på bekräftelsemailet som talar om att Eva Hjelm ska flyga från Arlanda till Kolding på fredag morgon 7/3. Fredag, jag ska ju för sjutton flyga på torsdag, inte undra på att jag inte kan checka in… Har ju kollat femtioelva gånger och inte tänkt på att jag bokat fel. Moi- som aldrig gör några fel har alltså begått ett misstag, inte bra för självkänslan. Det var bara att bita i det sura äpplet och ringa SAS för att höra om det fanns någon plats kvar på flyget. Det fanns det lyckligtvis, till det tredubbla priset mot vad ursprungsbiljetten hade kostat mig… Nåväl, med något stukat ego befann jag mig i ett litet plan på väg till Kolding. Väl framme så inser jag att det inte går någon flygbuss närmaste timmen så det var bara att vänta och att observera resenärerna på flygplatsen. Jag älskar att titta på folk så det gick ingen nöd på mig. När jag ska betala min bussbiljett så talar ju givetvis busschauffören om priset för mig på danska…, helt omöjligt att begripa vad han menade så jag bad att han kanske kunde svenskifiera sitt uttal, men si det gick inte då han ursprungligen var från Newcastle, England- det fick bli engelska vilket jag bara är glad att få tala då jag är tidernas anglofil.

 

"Svimmel-föreläsning"

Framme i Kolding vinkar jag till mig en taxi för att köra mig till hotellet, återigen slås jag av hur obegripligt danska är, taxichauffören upplevde detsamma om svenska så han bad om att få ta samtalet på engelska.
Fredag morgon börjar symposiet klockan nio med registrering, kaffe och titt på utställarna. 
Klockan tio välkomnar ordförande för ”Fagligt Selskab for ÖNH kirurgiske sygeplejersker” Pernille Langkilde oss deltagare och utställare till mötet. Alla utställare var med vid mötets öppnande och hade en kort presentation för vilket företag de representerade, detta var ett trevligt tilltag att få se alla utställare mer enskilt än bara i sin monter.
Med på mötet var det jag från Sverige, en sjuksköterska Karoline Skedsmo från Norge- hon hade även en mycket intressesant och gripande föreläsning om palliation i ÖNH regi. Resterande deltagare var från Danmark.
Mötets första föreläsning var ett kort sammandrag från trachealkanylgruppen. Mötets andra föreläsning var om HPV, vilket roll spelar den i huvudhalscancer utvecklingen? Föreläsningen gavs av en överläkare vid namn Christel Lajer från ÖNH Rigshospitalet. 
Efter det fick vi en stärkande tår kaffe samt möjlighet att titta på olika utställarna. 
Följande föreläsning var den norska sjuksköterskan Karoline Skedsmo som talade om ”Palliation i ÖNH-regi- Hvordan håndteres grundläggande behov såsom smerter, ernäring, väske mv af sygepleiersken? Ett otroligt viktigt och intressant ämne. 
När vi mätta efter lunchen sätter oss igen är det dags för i mitt fall en föreläsning om yrsel. Deltagarna fick välja mellan tre olika ämnen:
”Svimmelhed og fremtiden i klinisk praxis för örepatienten”
”Hoved-halskreft- hands on og ”Hvad er bedst for patienten”
”Rehabilitering i ÖNH regi og ”boblekassen”.
Det var tre olika föreläsare som talade om ämnet. Bland annat en sjuksköterska som själv drabbats av yrsel på sitt arbete på ÖNH kliniken. Alla tre var mycket intressanta att lyssna till. Dagen avslutas med att tala om ”Otovent” och vilket hjälpmedel det är för patienter med undertryck i mellanörat. Under dagens sista kafferast presenterades olika vetenskapliga posters.

Vi avslutade hela mötet med en middag med god mat, dryck och allsång. Jag satt vid ett bord med sjuksköterskor från Odense, jag kan erkänna att jag inte förstod så mycket av de pratade om… Efter jag försökt prata med dem var det en kvinna som sa: ”Jaha du är från Sverige- jag trodde du var full”… Ridå!!
Det var väldigt givande att delta vid denna dag då man inser att vårt arbete ändå är ganska lika och att vi jobbar åt samma håll med önskan om att förbättra och förändra vården så att den blir bättre och effektivare för patienterna.

Eva Hjelm, sekreterare i FÖNH. 
Karolinska universitetessjukhuset, Huddinge