Åsa Olofsson på scen

Styrelsen har ordet

Hej alla medlemmar

Stockholm 2019-03-23

Ni har väl inte missat att årets Ögondagar närmar sig. I år kommer vi ses i Göteborg den 15-16 maj. Mötet börjar med mingel och föreläsning på kvällen den 14 maj. Det kommer bli ett späckat och varierat program med bland annat en gästföreläsare från England, Fiona Rowe som pratar om synfältsundersökningar. Det blir även en inspirationsföreläsning av Björn Rhodin "Hur får du kraft kvar efter jobbet". Utöver det blir det tema intravitreala injektioner och andra blandade föreläsningar. Programmet finns att se i sin helhet här på hemsidan. 

Precis som förra året kommer det att bli en tipspromenad med fina priser! Priserna delas ut på torsdagen och kommer delas ut till vinnare som är på plats vid utdelandet. 

Med förhoppning om en fin vår till er alla!!

//Styrelsen

 

2018-12-10

Jag hade förmånen att få åka på sjuksköterskedagarna i Stockholm som representant för riksföreningen.

Temat för dagarna var god omvårdnad för alla – sjuksköterskans etiska utmaning. De etiska frågeställningarna spänner över vida fält, allt från hur man bevarar integritet, visar respekt och ger förutsättningar för partnerskap i den dagliga omvårdnaden till jämlik vård, miljöfrågor och sociala medier.

Schelia Tlou professor och sjuksköterska bosatt i Sydafrika inledde dagarna med att berätta om sitt fantastiska arbete för att minska spridningen av hiv och aids i Afrika. Sedan följdes det med intressanta föreläsningar om: jämlik vård, rasism i vården, etiska aspekter på omvårdnad, personcentrerad vård och organdonation. Dagarna avslutade Hanna Möllsås leg barnmorska och auktoriserad specialist i sexologi med att prata om arbetslust och om hur lusten kan bli vår allierade för att ha roligt både på arbetet och i hemmet. Lusten är viktig för att vi skall må bra i våra relationer ett föredrag som kantades både av tårar och skratt. I pauserna fanns det möjlighet att besöka posterutställning, andra utställare samt riksföreningarnas montrar.

Åsa Olofsson

För styrelsen i riksföreningen

Styrelsen önskar er alla

En Riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År

 

2018-04-27

Dags för ögondagar!

Ni har väl inte missat att årets ögondagar arrangeras i Malmö i augusti. I dag har styrelsen haft styrelsemöte på plats på Malmö Live. Vi kan berätta att björkarna börjar slå ut i Malmötrakten. Vi har fått se lokalerna där ögondagarna kommer att hållas och justerat programmet. Uppdaterad version finns nu här på hemsidan. Malmö Live ligger vackert och nära till allt, Centralstationen, Lilla torg mm. Vi är övertygade om att det kommer att bli bra dagar med ett varierat program. Det är hög tid att anmäla sig! 

Middagen på torsdagskvällen kommer att ha underhållning med 60-talstema. Musiken framförs av ukulelebandet Slips och coverbandet Scandal Ace. Om du vill får du gärna komma i 60-talskläder! Självklart är det frivilligt :)

//Styrelsen

 

2018-02-22

Styrelsen startade årets arbete med Länsombudsutbildning som ägde rum på Clarion Hotel Amaranten i Stockholm, 26-27 januari 2018. Mötet hade samlat 34 deltagare, vilket var väldigt god uppslutning. Teman för utbildningen var triagering av akut ögonsjukvård och bemötande i telefonrådgivning. Tack till Farah och Elisabeth för intressanta föreläsningar. Karin från Värmland visade ett intressant BEON-projekt (Bästa Effektiva Omhändertagande Nivå) för kroniska sjukdomar, som införlivar ögonbottenfotografering vid diabetes. Ögonbottenfotografering (för patienter utan förändringar och upp till måttliga förändringar) ingår numera i de planerade besöken på Vårdcentralen, vilket har gett mer nöjda patienter som slipper åka flera timmar för ett besök på någon av ögonsjukvårdens mottagningar. På lördagen hade vi diskussion om hur vi gör med akuta fall, triagering, bemötande, fotografering och övriga länsombudsfrågor. Styrelsemöte, revison och valberedningsarbete ägde rum under Länsombudsutbildningen. På styrelsemötet fortsatte planeringen inför Ögondagarna som är Malmö 29-31/8 2018 (Konferenslokal- Malmö Live). Om ni undrar varför vi har möte i augusti så är anledningen att det nordiska ögonsjuksköterskemötet NCON kommer att vara i Köpenhamn 26-27/5 2018 och därför har vi blivit ombedda att ha vår konferens vid annat tillfälle. Alla presentationer från utbildningen i januari finner ni på hemsidan under utbildningar/konferenser. Styrelsen träffas nästa gång den 2-3 mars och kommer då att utse Riksföreningens stipendiat 2018. Om ni inte sökte i år, planera för ansökan 2019 (deadline 1 februari). Glöm inte boka in er för NCON-mötet i maj och ÖGONDAGAR 2018 i augusti. Hoppas vi ses i Köpenhamn eller Malmö!
För styrelsen i Riksföreningen

Susanne Albrecht
ordförande

2017-09-07

Styrelsen startade hösten med ett telefonmöte den 31/8.
Planering är påbörjad för Länsombudsträffen 2018, som kommer att äga rum i Stockholm 26-27 Januari 2018. Vi kommer att starta fredag lunch och avsluta lördag lunch.
Mötet är på Hotel Clarion Amaranten, där vi även övernattar, mer info kommer under hösten.
Påbörjade även planeringen inför Ögondagarna nästa år som är i Malmö 29-31/8 2018
Det nordiska ögonsjuksköterskemötet NCON kommer att vara i Köpenhamn 26-27/5 2018 och av den anledningen har vi blivit ombedda att ha vår konferens vid annat tillfälle.
Styrelsen träffas nästa gång 22-23/9.
För styrelsen

Monica Landstedt-Nilsson
vice ordförande

2017-06-13

Styrelsen har utvärderat Ögondagarna 2017 på Stockholm Waterfront, och kan med glädje meddela att många tyckte det var den bästa konferensen någonsin. Styrelsen vill tacka för den positiva responsen vi fick för temauppdelningen i diabetes, medicinsk retina, kirurgi och framtidens sjukvård. Det var ett uppskattat koncept som vi kan komma att upprepa nästa år.
Till hösten planerar vi nästa års Ögondagar som kommer att äga rum i Malmö den 29-31 augusti. Boka in dagarna redan nu så missar ni inte nästa möte. Ni som önskar någon specifik föreläsare, skriv ett mail till någon i styrelsen så har vi möjlighet att uppfylla era önskemål.

Vid utvärderingen har det inkommit många förslag på att ha föreläsningar med tema akuta ögonsjukdomar och telefonrådgivning. Ni kan räkna med att nästa års Ögondagar kommer att innehålla dessa föreslagna ämnen.

Vår förening hade 573 medlemmar för 2016 och vi vill gärna bli flera. De sista åren har flera medlemmar gått i pension, vilket har lett till att vi har minskat något, från 637 medlemmar 2009 till 573 för 2016. Det innebär att vi har minskat med sammanlagt 64 medlemmar, dvs. med cirka 10 %. Styrelsen har naturligtvis haft denna fråga uppe på styrelsemöten. Det har framkommit förslag om att utöka medlemsmöjligheterna för flera professioner men inga beslut är fattade ännu. Skriv gärna till oss och meddela din åsikt.

Styrelsen önskar alla medlemmar en riktigt trevlig sommar!

För styrelsen

Susanne Albrecht
Ordförande i Riksföreningen för Ögonsjukvård

 

 

Styrelsen

Styrelsen
Bild på styrelsen