Nattvy från hotell i New York
Nattvy från New York

Styrelsens studiebesök till New York

Vi anländer till New York och blir mycket varmt välkomnade av våra amerikanska kollegor. Vår systerorganisation är väldigt lik vår egen; arbetar inom samma typ av områden och har samma typ av utmaningar som organisation.

Varför studiebesök utomlands?

Enligt Riksföreningen för företagssköterskors stadgar har styrelsen möjlighet att, en gång vart annat år, förlägga ett styrelsemöte utomlands i samband med ett studiebesök. Detta är en del i att upprätthålla vårt internationella uppdrag - att se och lära, men också att skapa för framtiden bra kontaktnät. Planen var att detta studiebesök skulle genomföras redan 2013, men styrelsen valde att skjuta upp detta till i år. Nya byggnaden vid Ground zero

Varför New York?

Många och långa funderingar föregick resan. Styrelsen har sedan tidigare ett väl upparbetat kontaktnät med våra europeiska kollegor via FOHNEU, men inte hittat några vägar att få kontakt med vår systerorganisation på andra sidan atlanten. Vi har helt enket nyfikna på hur de är organiserade, vilket är deras uppdrag och hur arbetar en företagssköterska i USA.

Som en bonus, när vi nu lika så planerade att åka så långt, försökte vi även få kontakt med Mount Sinai Hospital. Sjukhuset har en klinik - Occupational Medicin - som är vida kända för sitt World Trade Center Program. Ett program som både bedriver forskning kring och tar hand om individer drabbade av den stora katastrof som hände när de två tvillingtornen kollapsade vid terrorattacken för tio år sedan. Reportage om detta kommer i första numret av medlemstidningen "Företagssköterskan" 2015.

Efter en längre tids efterforskningar och många mejl, får vi äntligen kontakt och resan kan börja!

Ett mycket varmt välkomnande...

... väntade oss när vi anlände. Våra amerikanska kollegor Kay Cambell, VD (Executive Director) och Pam Carter, Ordförande (President), som berättade mycket om sin organisation, men som också delgav oss sina intryck av att vi i Sverige kommit långt inom området för företagshälsovård.
Änglarna vid Rockefeller center Ett längre reportage finns publicerat i senaste numret av vår medlemstidning "Företagssköterskan", men du kan även läsa mer om AAOHN i artikeln nedan

Många sevärdheter blev det...

När man nu likaså åker till New York, är det ju så mycket man vill hinna se. Rockefeller center och den där skridskorinken mitt i stan som varit med i så många filmer. Något som var något mer imponerande än just den, var dekorationen i parkområdet intill. Ljusänglar, som på bilden bredvid, var ett sådant exempel.

En annan sevärdhet var ju naturligtvis Ground zero... En mäktig känsla infinner sig när man står nedanför det nya tornet, bredvid de två monument som vittnar om det hemska som hänt. En vacker plats som andas ödmjukhet och respekt.

Ground zero

Platsen är utformad som två stora bassänger med evigt porlande vatten. Runt kanten finns namnen på alla omkomna instansade i vacker plåt och hela området är inrymt i en stor park med gott om planteringar.

En vit ros

Staden placerar ut vita rosor vid namnen på de omkomna i samband med högtidsdagar - ett vackert sätt att hålla minnena vid liv.

AAOHN - American Association of Occupational Health Nurses

Vår amerikanska systerorganisation som arbetar med samma typ av områden och har samma typ av utmaningar som vi!

AAOHN - American Association of Occupational Health Nurses
Sveriges och USA's ordföranden