Företagssköterskor träffas i Stockholm
Foto: Göte Mölleby

FOHNEU-möte i Stockholm

FOHNEU Board Meeting (BM) hålls två gånger per år. Arrangörsland växlar från gång till gång och senast mötet hölls i Sverige var 2005 i Göteborg.

Företagssköterskor från vårt internationella nätverk träffas och vi arrangerar mötet: 

Väl medveten om att jag skriver i egen sak vill jag ändå ge mötesarrangören väl godkänt. Vi visste sedan länge att mötet skulle hållas i Stockholm och SSF, Svensk Sjuksköterskeförening, erbjöd oss konferenslokaler i det vackra och historiskt intressanta Sjuksköterkornas Hus på Östermalm. Där fanns också all nödvändig teknisk utrustning med support, ett kök med kaffemaskiner, ett avtal med ett närbeläget hotell som serverade utmärkt lunch och närhet till boenden i olika prisklasser.

Både SSF och Vårdförbundet bidrog också ekonomiskt så att vi kunde bjuda deltagarna på det mesta av mat, dryck och sociala aktiviteter. Det är mycket uppskattat då många av representanterna kommer från relativt fattiga föreningar. Det bidrog också till att utgifterna för vår förening stannade  på en nivå som motsvarar deltagande för vår egen representant på ett möte ute i Europa.

Vad fick då deltagarna förutom mötestid?

  • Välkomsthälsning av SSFs kanslichef  Birgitta Wedahl som också berättade om SSFs verksamhet och delade ut material på engelska.

  • Föreläsning om Arbetsmiljöverket och deras uppdrag av Barbro Köhler Krantz från Arbetsmiljöverkets internationella avdelning

  • Guidning i Sjuksköterskornas hus av SSFs husföreståndare Christer Sand.

  • Privat rundvandring och guidning i Riksdagshuset av riksdagsledamot Mia Sydow Mölleby. Deltagarna fick lära sig om det politiska systemet i Sverige, det parlamentariska läget och hur det är att vara riksdagsledamot i ett litet parti. Rundvandringen avslutades med den svenska specialiteten smörgåstårta som blev väldigt uppskattad, serverad med alkoholfri öl i Vänsterpartiets partikansli.

  • Båttur till Fjäderholmarna, Stockholms ”närmaste skärgårdsö”, egen tid för promenad och en gemensam, välsmakande tvårätters middag på restaurang Rökeriet.

  • Personlig hjälp med allt kring vidare transporter i Sverige, taxibeställningar, krånglande datorer, tips på sevärdheter, hur lång tid det tar att ta sig från punkt A till punkt B till fots i Stockholm m.m.

Hur gick då själva mötet?

Jag måste erkänna att mitt fokus låg på att det praktiska skulle fungera, därför blir min sammanfattning kort. De 13 deltagarna kom från Danmark, Irland, Holland, Belgien, Tyskland, Slovenien, Sverige och Finland. Finland endast fredag-lördag.

Inför mötet hade man bett om nomineringar till sekreterarposten som blivit ledig. Ingen formell nominering enligt stadgarna hade inkommit, så vice presidenten sköter även sekreteraruppdraget. Hennes mandatperiod går ut i vår, och hon ställer inte upp till ytterligare omval då hon innehaft posten i sex år.  Finland kom väldigt sent in med ett förslag på sekreterare, en person som är helt ny i FOHNEU-sammanhang men som verkar mycket duglig och språkkunnig. Mötet bad om hennes närvaro vid nästa BM för att kunna ta ställning.

Beslut som togs var att låta Ungern stå som värd för nästa FOHNEU-kongress 2019. En uppmaning från undertecknad som var med i arrangörskommittén vid kongressen i Rotterdam, var att den lokala arbetsgruppen måste vara beredda på ett intensivt arbete för att ordna utställare och sponsorer, och bör även i övrigt utnyttja de erfarenheter arbetet gav.

Vi skall också i våra respektive föreningar ta diskussionen om medlemsavgiftens storlek. Mindre, kanske nystartade, föreningar i f.a. Balkanländerna kan få betala för mycket per person för att kunna vara med då minimiavgiften är 200 €. Beslut tas på nästa BM.

Sammanfattningsvis:

Bra stämning och bra diskussioner. Mitt tidsschema höll i alla väsentliga delar, däremot vägrade ordförande bryta för fika på utsatt tid. Att fikapausen är helig i Sverige är en bild många européer har, och nu fick de se att det stämmer!

Har fått översvallande tack från de närvarande som är mycket nöjda med hela tillställningen, i alla delar. Vi hade till och med tur med vädret!

//Göte Mölleby, Styrelsen

Relaterad information

FAKTA: Medverkande länder skickar 1-2 representanter för sin företagssköterskeförening. Mellan mötena håller arbetsgrupper kontakt och rapporterar vad man gjort på varje BM.

Verksamheten hålls ihop av Exekutive Officers (EO) som utgörs av president, vice president, sekreterare och kassör. Dessa förbereder och leder BM och har möten över Skype en gång i månaden.

Medlemsskapet i FOHNEU tecknas av föreningar, inte individer. Medlemsavgiften är 1 €/medlem, dock max. 1000 €  och min. 50 €.

Läs gärna mer om FOHNEU på www.fohneu.org.