Välrenommerat brittiskt förlag producerar tidskriften Vård i Norden

I tidskriften, som kommer att heta Nordic Journal of Nursing Research, publiceras artiklar om vårdvetenskap och omvårdnad. Tidskriften är viktig eftersom den publicerar omvårdnadsforskning och omvårdnadsutveckling. Vårdförbundet äger tidskriften i samarbete med Svensk sjuksköterskeförening.

– Vi vill lyfta forskningen inom våra vetenskapsområden; vårdvetenskap och omvårdnad. Det här är ett mycket bra sätt, säger Sineva Ribeiro, ordförande Vårdförbundet.

– Vård i Norden eller som den ska heta Nordic Journal of Nursing Research är unik eftersom den utgår ifrån den nordiska modellens välfärdssamhälle. Ur det perspektivet kan tidskriften bidra med att synliggöra omvårdnadsforskningen i Norden säger Ania Willman, ordförande i Svensk sjuksköterskeförening.

Sage som tar över produktionen av tidskriften är ett välrenommerat brittiskt förlag som ger ut vetenskapliga tidskrifter samt böcker om forskning och undervisning.

– Det finns ett stort internationellt intresse för nordisk omvårdnadsforskning, hälsar representanter för Sage.

Förlaget tillhandahåller ett verktyg där forskare kan lägga in artiklar direkt på webbplatsen. Ett levande forum skapas. Artiklarna kommer att publiceras på engelska med möjlighet till översättning.

– Jag välkomnar nya skribenter bland forskarna och jag välkomnar särskilt studenter som läsare. Det är viktigt att ta del av aktuell forskning för att hålla sig uppdaterad både för vården och för den personliga utvecklingen. Kanske blir någon ung student inspirerad av artiklarna och väljer forskarbanan, säger chefredaktören Kim Lützén som är sjuksköterska och i många år har haft en professur i omvårdnad vid bland annat Ersta Sköndal högskola och Högskolan Dalarna. Nu är hon ansluten som senior forskare vid Karolinska Institutet.

I Sverige finns det idag 124 professorer i vårdvetenskap och omvårdnad.

– Vi ser gärna att de blir fler, säger Sineva Ribeiro.

Prenumerera på Nordic Journal of Nursing Research.

För mer information kontakta:
Birgitta Wedahl
Kanslichef
Svensksjuksköterskeförening
08-412 24 22

Aktuella pressmeddelanden

 • Sjuksköterskedagarna 2018

  22 november 2018
  I år kommer över 600 deltagare till Sjuksköterskedagarna, sjuksköterskornas stora konferens, för att ta del av det senaste inom omvårdnad. Konferensen spänner över stora områden som ledarskap för omvårdnad och personcentrerad vård under temat ”God omvårdnad för alla – sjuksköterskans etiska utmaning”.
 • Nursing Now Sweden lanseras på Sjuksköterskedagarna

  20 november 2018
  I samband med Sjuksköterskedagarna lanserar Svensk sjuksköterskeförening, tillsammans med Vårdförbundet, Nursing Now Sweden.
 • Svensk sjuksköterskeförenings Doktorandstipendium 2018

  15 november 2018
  Svensk sjuksköterskeförenings Doktorandstipendium på 108 000 SEK för år 2018 går till doktorand och specialistsjuksköterskan Lina Bergman, Göteborgs Universitet.
 • Årets ledare i omvårdnad är Håkan Kerrén

  10 oktober 2018
  Svensk sjuksköterskeförenings stipendium Årets ledare i omvårdnad 2018 har tilldelats Håkan Kerrén, specialistsjuksköterska i ambulanssjukvård och verksamhetschef vid verksamhetsområde Akutsjukvård, Helsingborgs lasarett, Skånevård Sund inom Region Skåne.