Skarpare förslag behövs för att fylla behovet av specialistutbildade sjuksköterskor

Universitetskanslersämbetet har släppt rapporten Specialistsjuksköterskor och vårdens behov – en intervjustudie.

Svensk sjuksköterskeförening ser det som en framgång att rapporten rekommenderar:

 • Vården att skapa incitament för sjuksköterskor att specialistutbilda sig.

 • Regeringen att inkludera krav på strategier för försörjning med omvårdnads-kompetens/specialistutbildade sjuksköterskor i satsningar som syftar till att förbättra den kommunala vården.

 • Långsiktig statlig finansiering till lärosätenas specialistutbildningar.


Dessa förslag är dock inte tillräckliga. Svensk sjuksköterskeförening har otaliga gånger uppmärksammat behovet av fler specialistutbildade sjuksköterskor och den komplexitet och brist på samordning som i dag råder. Något som rapporten väl beskriver.

Nationellt samverkansorgan

Svensk sjuksköterskeförening anser att det krävs ett Nationellt samverkansorgan för planering och dimensionering av sjuksköterskors grund- och specialistutbildningar vilket rapporten tillstyrker. Trots detta rekommenderar Universitetskanslersämbetet ändå inte en nationell samordning utan hoppas på ett bättre regionalt samarbete.

I dag är 47 procent av sjuksköterskorna specialistutbildade. Inom kommunal äldrevård har knappt två procent av sjuksköterskorna en specialistutbildning. För en säker vård bör antalet specialistutbildade sjuksköterskor snarare vara 70 procent.

Situationen är akut och då räcker det inte att be regeringen överväga om det behövs en ekonomisk satsning för extra specialistutbildningsplatser. Pengar behöver öronmärkas omedelbart.

Svensk sjuksköterskeförening anser att:

 • ett nationellt samverkansorgan måste skapas

 • öronmärka pengar måste skapas till fler specialistutbildningsplatser.

 

Kontakt
Ing-Marie Moegelin
Sakkunnig utbildningsfrågor
Svensk sjuksköterskeförening
070-622 56 26

Aktuella pressmeddelanden

 • Årets ledare i omvårdnad 2019

  19 september 2019
  Årets ledare i omvårdnad 2019 går till Magnus Flodberg
 • Uppmaning till sjuksköterskor att inte medverka till att kvinnor straffas för sex utanför äktenskapet

  26 augusti 2019
  Sjuksköterskornas- och Barnmorskornas etiska råd fördömer den lagstiftning som finns i bland annat Förenade Arabemiraten som gör sex utanför äktenskapet kriminellt för kvinnan. Även i de fall kvinnan blivit våldtagen, lagförs kvinnan. Detta är ett brott ...
 • Uppmaning till sjuksköterskor i Förenade arabemiraten

  1 april 2019
  Sjuksköterskornas- och Barnmorskornas etiska råd uppmanar sjuksköterskor att inte medverka till att kvinnor straffas för sex utanför äktenskapet
 • Ny sjuksköterskeorganisation för internationella frågor

  31 januari 2019
  ICN har beviljat medlemskap för den av Vårdförbundet och Svensk sjuksköterskeförening nybildade organisationen Joint virtual Swedish nurse organisation- for international work (JSNO)
 • Premiär för Omvårdnadspodden

  24 januari 2019
  I dag den 24 januari är det premiär för Svensk sjuksköterskeförenings podd "Omvårdnadspodden - röster från sjuksköterskor och andra". Omvårdnadspodden leds av Stina Oscarsson samhällsdebattör, regissör, författare och allmänhetens representant i sjuksköterskornas etiska råd.