Nya utbildningsplatser kräver ett Nationellt samverkansorgan

Äntligen har regeringen öronmärkt statsanslag för sjuksköterskors specialistutbildning. Det är en bra början anser Svensk sjuksköterskeförening, men det räcker inte.

Svensk sjuksköterskeförening anser att dimensionering av antalet utbildningsplatser behöver vara relaterade till behovet av kompetens för en säker vård av patienterna. Ett målmedvetet arbete krävs för att nå upp till ett tillräckligt antal specialistutbildade sjuksköterskor i vården och omsorgen. Det behövs en formell struktur för samverkan, såväl nationellt som regionalt.

Med ett Nationellt samverkansorgan kan utbildningsanordnare, arbetsgivare och professionsföreträdare bättre än idag planera för vårdens och omsorgens behov. Utan ett samverkansorgan finns risk för kortsiktiga lösningar inom vissa specialistområden. Det kan ske på bekostnad av mindre attraktiva, men för vården minst lika viktiga specialistinriktningar.

Svensk sjuksköterskeförening föreslår att regeringen stärker satsningen med en ny modell för sjuksköterskors specialistutbildning som motsvarar vårdens behov, nu och i framtiden.

För mer information
Ing-Marie Moegelin
Sakkunnig utbildningsfrågor
Svensk sjuksköterskeförening
ing-marie.moegelin@swenurse.se
070-622 56 26

Ania Willman                       
Ordförande
Svensk sjuksköterskeförening

Aktuella pressmeddelanden

 • Årets ledare i omvårdnad 2019

  19 september 2019
  Årets ledare i omvårdnad 2019 går till Magnus Flodberg
 • Uppmaning till sjuksköterskor att inte medverka till att kvinnor straffas för sex utanför äktenskapet

  26 augusti 2019
  Sjuksköterskornas- och Barnmorskornas etiska råd fördömer den lagstiftning som finns i bland annat Förenade Arabemiraten som gör sex utanför äktenskapet kriminellt för kvinnan. Även i de fall kvinnan blivit våldtagen, lagförs kvinnan. Detta är ett brott ...
 • Uppmaning till sjuksköterskor i Förenade arabemiraten

  1 april 2019
  Sjuksköterskornas- och Barnmorskornas etiska råd uppmanar sjuksköterskor att inte medverka till att kvinnor straffas för sex utanför äktenskapet
 • Ny sjuksköterskeorganisation för internationella frågor

  31 januari 2019
  ICN har beviljat medlemskap för den av Vårdförbundet och Svensk sjuksköterskeförening nybildade organisationen Joint virtual Swedish nurse organisation- for international work (JSNO)
 • Premiär för Omvårdnadspodden

  24 januari 2019
  I dag den 24 januari är det premiär för Svensk sjuksköterskeförenings podd "Omvårdnadspodden - röster från sjuksköterskor och andra". Omvårdnadspodden leds av Stina Oscarsson samhällsdebattör, regissör, författare och allmänhetens representant i sjuksköterskornas etiska råd.