Fotografi av Ami Hommel
Ami Hommels krönika i Omvårdnadsmagasinet nr 4, 2016

Almedalen - cirkus eller viktig mötesplats?

Under de dagar som jag var på plats i Almedalen slogs jag flera gånger av vilket fantastiskt land Sverige är med tanke på den öppenhet som råder under Almedalsveckan. Det är unikt både för Sverige och övriga världen, måtte vi få behålla möjligheten till ett öppet samhälle.

Jag har under sommaren läst Erik Lewins bok Almedalen har fallit, en skrämmande thriller om en terrorattack mot Sverige där tungt beväpnade terrorister tar sig in genom ringmuren och på mindre än en timme har de tagit kontroll över Visby och kidnappar statsministern. Verkligen en påminnelse om hur vårt öppna samhälle på ett ögonblick kan förvandlas.

Det kändes rätt bra att tänka på att vi inte bodde innanför ringmuren, också för de skenande hotellpriserna – upp till 32 000 kronor för en hotellnatt! Inte så konstigt att röster har börjat höras om att flytta evenemanget till fastlandet.

Olof Palme anade inte vad han startade den där dagen 1968 då han som utbildningsminister talade från ett lastbilsflak vid Kruttornet i Almedalen. Almedalsveckan har utvecklats till att bli Sveriges största politiska mötesplats där alla som vill kan debattera samhällsfrågor. Vård och omsorg stod högt upp på agendan i år, mycket handlade om kompetensförsörjningen. Cirka en tredjedel av de 3 796 evenemang som genomfördes under veckan handlade dessutom om klimat och miljö. Det säger sig självt att det är omöjligt att hinna med allt.

Svensk sjuksköterskeförening var på plats den 3–6 juli. Under seminariet ”Vi vill inte skada patienterna – vad behöver vi kunna?” lanserade föreningen skriften ”Kärnkompetenser – Säker vård”, som är framtagen i samarbete mellan sex professionsorganisationer: Dietisternas riksförbund, Fysioterapeuterna, Svenska Läkaresällskapet, Svensk sjuksköterskeförening, Sveriges Arbetsterapeuter och Sveriges Tandläkarförbund.

Det var ett mycket välbesökt seminarium där många tyvärr fick vända i dörren för att det var fullt. Föreningen var också representerad på seminarier med titlarna: ”Kultur, mångfald för en åldrande befolkning” och ”Hälsosamma levnadsvanor för alla – framgångsrikt stöd för socioekonomiskt utsatta”.

Det är viktiga frågor för sjuksköterskor och Svensk sjuksköterskeförening och visar på bredden i det arbete vi nu måste göra. Men dessutom visade vi upp oss, som levande reklampelare, genom att gå runt med nummerlappar (sådana som man har när man åker skidlopp) där vi tryckt upp att ”Magnetmodellen drar sjuksköterskor”. Vi delade naturligtvis också ut vår skrift om Magnetmodellen och kylskåpsmagneter med samma budskap.

Magnetmodellen är ett sätt att lyfta ut ett stort ansvar för omvårdnaden till de sjuksköterskor som arbetar nära patienterna. Det är också en tydlig modell för engagerat ledarskap med kvalitetssäkrad omvårdnad som förutsätter kontinuerlig kompetensutveckling. Säker vård med hög kvalitet, med andra ord.

Vi fick igång många bra diskussioner med såväl politiker som sjukvårdspersonal där på Visbys gator och värvade dessutom nya medlemmar. Jag hoppas att vi kan fortsätta den dialogen med er medlemmar i sektioner och nätverk och genom våra andra kanaler. Jag vill till exempel gärna komma i kontakt med er sjuksköterskor med chefsbefattning över första linjen i hälso- och sjukvården och som är intresserade av att vara med i ett nätverk för chefer. Läs mer på föreningssidorna längre bak i tidningen.

 

Relaterad information

Krönika i Omvårdnadsmagasinet nummer 4, 2016.

Ami Hommels krönikor i Omvårdnadsmagasinet

 • Hemlig

 • Foto av Ami Hommel

  Låt oss vända bilden

  Jag har nyligen varit i Shanghai där jag var inbjuden föreläsare på en konferens på The 6th people hospital. Jag hade möjlighet att göra studiebesök på sjukhuset där vissa delar var 120 år gamla och andra helt nybyggda eller nyrenoverade. Oj, så annorlunda!
 • Fotografi av Ami Hommel

  Almedalen - cirkus eller viktig mötesplats?

  Under de dagar som jag var på plats i Almedalen slogs jag flera gånger av vilket fantastiskt land Sverige är med tanke på den öppenhet som råder under Almedalsveckan.