Ordförande har ordet

Svensk sjuksköterskeförenings ordförandes krönikor i Omvårdnadsmagasinet tar upp viktiga frågeställningar som berör sjuksköterskeprofessionens utmaningar, etik och ansvar gentemot samhälle, patienter och anhöriga. Där målet är att bästa möjliga omvårdnad ges till varje patient.

Utveckling kräver insatser

Utbildning kräver också insatser, både för dem som studerar och av dem som undervisar. Under hösten har jag vid flera tillfällen haft nöjet att möta studenter på masternivå som examinerats. Tufft, svårt, säger de, men är så belåtna när de lyckats.

Ami Hommels krönika i Omvårdnadsmagasinet nr 6, 2017

Vart är vi på väg?

Om politikerna förstår vad en legitimerad sjuksköterska i Sverige har för kunskaper borde de sluta med alternativa lösningar och istället säkerställa att det är möjligt att bedriva en säker och god omvårdnad.

Ami Hommels krönika i Omvårdnadsmagasinet nr 2, 2017
Bild på Ami Hommel, ordförande i Svensk sjuksköterskeförening

Det är lätt att blunda och vara tacksam

I sommar har jag på nära håll upplevt en överbelastad sjukvård. Jag har sett vad som händer när kontinuiteten och dokumentationen brister, när det saknas sängar och ändå varit så oerhört tacksam men givetvis också mycket bekymrad.

Ami Hommels krönika i Omvårdnadsmagasinet nr 5, 2016
Foto på Ami Hommel

Almedalen - cirkus eller viktig mötesplats?

Under de dagar som jag var på plats i Almedalen slogs jag flera gånger av vilket fantastiskt land Sverige är med tanke på den öppenhet som råder under Almedalsveckan.

Ami Hommels krönika i Omvårdnadsmagasinet nr 4, 2016
Foto på Ami Hommel

Ekvationen går inte ihop

Nu är det snart sommar och semester, något som många av oss längtar till varje år. Men jag måste säga att i år, med alla de oroväckande larmrapporterna om brist på sjuksköterskor inom hälso- och sjukvård och social omsorg, känns det oroligt i magen.

Ami Hommels krönika i Omvårdnadsmagasinet nr 3, 2016
Foto på Ami Hommel

Språket en nyckel

Jag läste i Skånska Dagbladet att Nabil Fakhro bjudit in Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för att visa att invandrare visst duger och är en resurs i det Svenska samhället. Nabil och hans bror har växt upp i Sverige i vad Nabil själv beskriver som en stadsdel med många invandrare och att de under uppväxten var ganska stökiga.

Ami Hommels krönika i Omvårdnadsmagasinet nr 2, 2016
Foto på Ami Hommel

I adventstid

När jag skriver detta har det gått en vecka sedan Paris drabbades av det fruktansvärda terrordådet och även Sverige har förhöjd hotnivå. Krisexperter säger att det är viktigt att fortsätta att leva som vanligt, att få uttrycka sina känslor och inte låta rädslan ta över. Ett samhälle präglat av rädsla är nämligen precis det terroristerna önskar.

Ami Hommels krönika i Omvårdnadsmagasinet nr 6, 2015
Foto på Ami Hommel

Bilder säger ofta mer än ord

Jag minns när jag gick i grundskolan och vi på historielektionerna fick se de fasansfulla bilderna från andra världskrigets koncentrationsläger. Bilder som gav så starkt intryck att jag senare i livet som mamma kände att det var viktigt att visa några av de platserna för mina tre barn.

Ami Hommels krönika i Omvårdnadsmagasinet nr 5, 2015
Foto på Ami Hommel