Sjuksköterskornas etiska råd uppmanar dig att ta ställning till organdonation och göra din vilja känd. Det kan göra stor skillnad, rädda liv och eller göra livet bättre för någon. Om du inte redan tagit ställning till donation så gör det nu.
Ta upp frågan om donation med patienter och närstående
Alla verksamheter inom hälso- och sjukvård har en viktig uppgift i att aktivt medverka till att organ och vävnader kan tas till vara. Därför borde det vara en naturlig uppgift för all personal att ta upp frågan om donation med patienter och deras närstående när det är möjligt.
Varför ska jag ta ställning?
Totalt väntade 785 personer på ett eller flera organ den 1 juli 2015. Under 2014 donerade 890 avlidna donatorer vävnader. Den 19 januari 2015 fanns dygt en och en halv miljon personer registrerade i Donationsregistret.
– Det viktigaste är att man tar ställning till donation och gör sin vilja känd, säger Cecilia Diamant, ledamot av Socialstyrelsens Donationsråd.
Patienter eller personal som har frågor om donation kan vända sig till donationsansvariga vid sjukhusen och webbplatser som livsviktigt.se och 1177.se.
Hur gör man för att ta ställning?
Du kan ta ställning till donation genom att:
anmäla dig till donationsregistret via socialstyrelsen.se/donationsregistret
fylla i ett donationskort och bära det med dig
prata med dina närstående om ditt beslut.
Alla tre sätt är lika giltiga. Det är ditt senaste ställningstagandet som gäller.
I en komplicerad värld där vårdkedjor blir allt viktigare och stuprör ett allt större hinder, har sju tunga professionsföreträdare gått samman med Dagens Medicin för att belöna gott samarbete.
läs Ami Hommel och Oili Dahls kommetar i Upsala nya tidning angående att vårdgivare på Akademiska sjukshuset i Uppsala är redo att ersätta legitimerade sjuksköterskor med ej legitimerad personal.
Svensk sjuksköterskeförening söker kanslichef 100%
11 januari 2019
Svensk sjuksköterskeförening söker ny kanslichef, 100%. Tjänsten som kanslichef är ett förordnade på två år med en tillsvidare anställning som handläggare.
Byt inte ut specialistutbildade operationssjuksköterskor
8 januari 2019
Svensk sjuksköterskeförening har tillsammans med Riksföreningen för operationssjukvårds vetenskapliga råd och Riksföreningen för operationssjukvårds styrelse skrivit ett inlägg i Dagens Medicin.
Sara Nyström tilldelas Queen Silvia Nursing Award 2018
23 december 2018
I år tilldelas 23-åriga Sara Nyström från Linköpings universitet Queen Silvia Nursing Award för sin idé om värmetofflor för äldre. Tofflorna kombinerar teknologi och design som både förebygger fall och ökar komforten för äldre med frusna fötter och nedsatt cirkulation.
Svensk sjuksköterskeförening och Vårdförbundet starkt kritiska till regeringsutredning om specialistsjuksköterskors utbildning
31 oktober 2018
Svensk sjuksköterskeförening är starkt kritiska till det förslag som har lämnats till regeringen där man vill dra ner antalet fasta specialistinriktningar från elva till tre.
Anna Forsberg berättar om vad du som är sjuksköterska kan bidra med för att lyfta frågan om organdonation. Anna är professor i vårdvetenskap vid Lunds universitet och styrelseledamot i Svensk sjuksköterskeförening.
Lilla Erstagården har av TV 4s Kalla Fakta beskyllts för att vara en dödsklinik för barn därför att de avstår från att ge döende barn näring eller vätska.
Den 12-13 april 2018 anordnades den 6:e workshopen om AssCE-formulärens användning vid bedömning av studenter i verksamhetsförlagd utbildning i specialistsjuksköterske-utbildningar och i barnmorskeutbildningen. Lärare från 12 lärosäten deltog i workshopen som anordnades i ett samarbete mellan Högskolan i Gävle och Umeå universitet.
I ETC den 15 februari påstår åter debattörerna Eldh och Ryd att Magnetmodellen är en form av New Public Management (NPM). Beviset för påståendet är framförallt att Magnetmodellen förespråkar att omvårdnadens resultat ska mätas.
Svensk sjuksköterskeförening beviljades förra året 265 000 kronor av Socialstyrelsen för projektet Implementering och spridning av kateterfakta.nu som är ett webbaserat utbildningsmaterial om urinkatetrar.
Sjuksköterskornas etiska råd anser att omskärelse av pojkar som inte är medicinskt motiverad är oförenlig med barnets rätt till integritet, självbestämmande och barnets bästa enligt FN:s konvention om barns rättigheter.
Magnetmodellen ökar vårdkvalitet och patientsäkerhet
15 januari 2018
Magnetmodell utgår inte från NPM (New Public Management), utan den utgår från en helhetssyn på patienten och syftar till att det ska finnas hög omvårdnadskompetens nära patienten.
Åldersbestämning av asylsökande – lägg ned och gör om!
11 januari 2018
Svensk sjuksköterskeförening är kritiska till åldersbedömningar av asylsökande då de nuvarande metoderna saknar tillräcklig vetenskaplig evidens för att vara tillförlitliga samt de etiska dilemman som uppstår på grund av denna osäkerhet.
Rebecca Eriksson tilldelas Queen Silvia Nursing Award 2017
23 december 2017
Rebecca Eriksson, från Röda Korsets högskola, får årets Queen Silvia Nursing Award. Hon tilldelas stipendiet för sin idé om en eltandborste som är anpassad för demenssjuka genom ergonomisk design och en elektronisk påminnelsefunktion.
Professor Anna Götlind tilldelades Gerda Höjers pris 2017, om 25 000 kronor, för sin skildring av sjuksköterskors kamp för professionalisering och rättvisa arbetsförhållanden i boken "Svensk sjuksköterskeförening 100 år - Bilder av sjuksköterskan".